dissabte, 19 de gener del 2008

Sant Antòni

El porrat de Sant Antoni
Diu un dels nostres refranys que "dels porrats de gener, Sant Antoni es el primer..."el que significa que en la celebració del dia de Sant Antoni Abat es celebra el primer dels porrats valencians.
Els antics diccionaris valencians, expliquen els porrats com a espècie de fira xicoteta de cosses comestibles,com cigrons torrats,castanyes,avellanes,ametles,torro,etc...que es fa amb motiu de la festa d'algun sant.
El porrat de Sant Antoni te l'al·licient popular i tradicional de la cercavila d'animalets que són portats a beneir a les portes de l'església de "Sant Antoni del porquet"(en el nostre cas a la capella de l'Hospitalet).Els que tenien cavalls,particularment els llauradors,tenien per devoció acudir el dia 17 de gener al Santuari per a que el Sant lliurara els animals de tot mal.

Al nostre poble,el dia 17,es celebra una missa a Sant Antoni,a l'església de Sant Pere,on es beneïxen els panets i d'allí porten el Sant a la porta de la capella de l'Hospitalet,on tot el qui vulga pot portar el seu animalet a beneir i arreplegar el panet beneit.

De tota manera el que tinga animalet i no puga anar de mati a Sant Pere, que no es preocupe,perquè la vespra per la vesprada, es fa també una missa per Sant Antoni a la Reial Església de Nostra Senyora de Sales, on també beneïxen els animalets, i per si tampoc pots assistir, a l'església de la Miraculosa,el diumenge fan la benedicció de cavalls i animals grans a les 11.(també beneïxen animalets xicotets)

Aquest any a coincidit que la fireta de porrat era divendres dia tradicional de mercat a Sueca i per tant han aplaçat la fira a dissabte.
Espere i desitge que vos firen a tots.

5 comentaris:

cento ha dit...

Jo ja m'he beneit i m'han donat el meu corresponent panet. així és que ja estic bé fins l'any que bé, jejejeje.

mar fm 2007 ha dit...

crec jo que t´han donat una porra , jejejeje.
Que no que es brometa, pero heu cantat la cançoneta quan vos han beneit?

Natalia ha dit...

nosaltres també anarem, Pau, Duna(per a que enguany no tingam cap sustet amb ella), raquel amb Dina, els reecontre de germanes i jo, a tots ens caigue aigueta al cap..jijiji..

dinarama ha dit...

I tant, que ens caigue aigueta, i si no que li ho diguen a Pau,que va ser el més veneit,jajajaja.
Com tots els anys hem portat a les germanes Duna i Dina a veneïr,per a vore si s'aqueten un poc però no hi ha manera,els fa falta un bòn .....ejem,ejem,per allevar-se ixe nervios de damunt.jajaja

Lidia ha dit...

Ja feia temps que no entrava en les webs de Sueca per vore com esteu de nervits per la pròxima arrivada de les falles.

Que ganes tenim tots, i quan més s'acosten, més ganes hi ha.

Ara ja no parem fins acavar.

Visquen les falles!!!



www.fallacasadalonso.com